Jumalan edessä kaikki ovat samanarvoisia, mutta ei se tyhmästä tee viisasta. Yhteiskunnassa on aina niitä, jotka eivät voi toimia presidentteinä tai hallintoelimissä - toivon ainakin!? Kaikki eivät saa hoidettua edes omia asioitaan. Tyhmyys satuttaa. Tyhmyys antaa valtaa vääryydelle. Näiden sanontojen innoittamana:

”Älä koskaan ole tyhmälle reilu.” W.C. Fields

”Järjettömiä ovat kylläkin tyhmän puheet, mutta väliin ne saavathämmennyksiin viisaankin pään.” Nikolai Gogol

”Aikoinaan hölmöt kulkivat hitaasti mukanamme, nykyään he kulkevat postivaunuja nopeammin.” Friedrich Hebbel

”Tyhmyyttä vastaan taistelevat jumalatkin turhaan.” Friedrich von Schiller

72FDA2FA-4179-48E2-A557-9B36BB184CFE.jpg

Kuva sivustolta hidastaelamaa.fi

 

Pelkään, että vääristynyt minäkuva on lopulta turmiollinen; ensin kerrotaan että kaikki ovat samanarvoisia, olet hyvä sellaisena kuin olet, pettymyksiä ei saa tuottaa. Sitten kun tulee se kohta elämässä, että ei pääse haluamaansa kouluun, tajuaa että arvosanat ovat alempaa keskitasoa, sattuu vastoinkäyminen tai pudotus maanpinnalle, puoliso ottaa nuoremman ja kauniimman... Aletaan hyppiä katolta ja ajetaan rekan alle, kun ei kestetä totuutta.

Tyhmyys myös suojaa - elämä on helpompaa, kun näkee vain yhden totuuden tai vaihtoehdon, ja pitää sitä oikeana. Tässä mielessä tieto todellakin lisää tuskaa, ja monimutkaistaa asioita. Tyhmä voi lytätä toisen julmasti ihan vain naiiviuttaan, tahattomasti ja uskoen ainoaan näkemäänsä totuuteen.

Tyhmä voi olla monella tapaa, ja kaikilla varmasti löytyy joku osa-alue, millä ”hiihtää takarivissä”. Tyhmyys voi olla esimerkiksi sitä, ettei näe vaaraa, tilannetta jossa pitäisi rientää auttamaan, tai olettaa että toinen automaattisesti ajattelee samoin kuin itse. En siis tarkoita tässä pelkkää älykkyysosamäärää.

Tämän tekstin tarkoitus on provosoida ja lisätä lukijoita; saattaa mennä herne...Ja hyvä niin. Tämä on aihe, jota jokaisen pitäisi pohtia. Tyhmyys on kuin myrkkyä, etenkin jos on tyhmä ja ylpeä. Yksinkertaisempikin pärjää hyvin ja ansaitsee arvostuksen, jos on nöyrä ja kiltti.